Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) βρισκόμαστε εν μέσω μιας πανδημίας οφειλόμενη στον κορωνο-ιο (COVID19). O ιός αυτός προκαλεί από ήπια μέχρι πολύ σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού μας συστήματος και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία ακόμη και σε θάνατο. Τα συνήθη συμπτώματα όπου φαίνεται να είναι κλιμακούμενα είναι ο πονοκέφαλος, το συνάχι, ο ξηρός βήχας, ο πυρετός και η δύσπνοια.
Επηρεάζει ο κορωνο-ιός τα μάτια μας;
Η μετάδοση του ιού πραγματοποιείται είτε μέσω του αέρα με τα σταγονίδια από τον βήχα, φτέρνισμα και την ομιλία ενός προσβεβλημένου ατόμου διαμέσου του στόματος, της μύτης και των δακρύων των ματιών ενός υγιούς ατόμου είτε μέσω μολυσμένων επιφανειών που αγγίζουμε και στη συνέχεια βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα, τη μύτη ή τρίβουμε τα μάτια μας.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας σε ένα πολύ μικρό ποσοστό 1% - 3% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνο-ιό παρουσιάστηκε ιογενής επιπεφυκίτιδα από τον ιό. Όπως, λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε είναι εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις καθώς επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ιός δεν προσβάλει άλλα ανατομικά μέρη του οφθαλμού ούτε το οπτικό νεύρο.
Επηρεάζει ο κορωνο-ιός τη χρήση φακών επαφής;
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν την ύπαρξη αυξημένου κινδύνου μόλυνσης ή αλληλεπίδρασης του κορωνο-ιού με τους φακούς επαφης. Επιβάλλεται, όμως, να ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες-συμβουλές του οπτικού-οπτομέτρη μας για την υγιεινή, την απολύμανση, την αποθήκευση, το πρόγραμμα χρήσης και την αντικατάσταση των φακών επαφής. Η Αμερικάνική Ακαδημία Οπτομετρίας επίσης, τονίζει τα ακόλουθα:
1. Σχολαστικό καθάρισμα των χεριών μας με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Στέγνωμα των χεριών με καθαρό χαρτί μιας χρήσης (π.χ: χαρτί κουζίνας). Η διαδικασία αυτή πρέπει να πραγματοποιείται είτε πρόκειται να εφαρμόσουμε τους φακούς επαφής είτε να τους αφαιρέσουμε και στην περίπτωση χρήσης κολλυρίων. Αν δεν υπάρχει σαπούνι εκεί που βρισκόμαστε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αντισηπτικό με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλη.
2. Απολύμανση φακών επαφής. Οι χρήστες φ.ε πρέπει να αφαιρούν καθημερινά τους φακούς επαφής και κάθε βράδυ να τους απολυμαίνουν σύμφωνα με τις οδηγίες του οπτικού οπτομέτρη τους και σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών. Πρέπει επίσης να φροντίζουν η θήκη των φ.ε να παραμένει καθαρή και να την αντικαθιστούν κάθε μήνα.
3. Διακοπή χρήσης φ.ε Εάν δεν νιώθουμε καλά ή έχουμε συμπτώματα κρυολογήματος (βήχας, συνάχι κτλ) θα πρέπει να διακόψουμε τη χρήση φ.ε. Γενικότερα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η εφαρμογή φακών επαφής δεν πρέπει να μας προκαλεί δυσανεξία, κοκκίνισμα των ματιών ή θολή όραση. Στις περιπτώσεις αυτές συνίσταται,επίσης, η αφαίρεση των φακών επαφής.
Σας προτείνουμε επίσης τη χρήση ημερήσιων φακών επαφής που μειώνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τον κίνδυνο μόλυνσης
Πρωτίστως, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων και των πελατών μας και σεβόμενοι την κυβερνητική απόφαση έχει ανασταλεί και η λειτουργία του τμήματος οπτομετρίας μας.
Είμαστε στη διάθεση σας να διευκρινίσουμε οποιαδήποτε απορία και να σας βοηθήσουμε σε οποιαδήποτε επιπλοκή αντιμετωπίσετε με τους φ.ε σας. Η επικοινωνία μπορεί να γίνεi τηλεφωνικά, μέσω της σελίδας και του e-shop (για να καλύψουμε ανάγκες σας), μέσω mail ή Facebook.
Κοσκινάς Χρήστος
Χιονίδης Π. Σπυρίδων
Οπτικοί-Οπτομέτρες
TREE OPTICAL